Választás 2010

 2010.04.10. 17:31

A rendszerváltás utáni hatodik választásra készülünk, egészen pontosan 2010. április 11-én, vasárnap. Ebben a posztban lássuk, milyen a szavazótábor Magyarországon, a teljesség igénye nélkül.

Nem tudom, hogy van-e olyan ember Magyarországon, aki még nem tudja, hogy holnap választás lesz. (Ha ezt a posztot hétfőn, vagy utána olvasod, akkor fejben pakold át múlt időbe.) Talán azok az emberek nem tudják, akik tanyán, két éve ki nem mozdulva éldegélnek magányosan és senkivel azóta nem találkoznak, nehogy megtudják, hogy szavazni kell, és semmilyen médium nem ér el hozzájuk (még a postás sem). Próbálok valamilyen logikai rendet találni a következő felsorolásban, de ha nem találsz benne, akkor is mindenki meg fogja érteni a dolgokat. De ha nem, az sem baj, a Google a barátod.

1. Az érzelmesek klánja

Ehhez azok tartoznak, akikre tudtak hatni közvetlenül a politikusok, valamilyen szimpátiát váltott ki belőlük az, hogy ott ő beszél, vagy amit mond, bár tudjuk, hogy értelme nincs az ilyen monológoknak, mégis mostanra már nagyon álmos marketingesekből és beszédírókból avanzsált csoportok/bizottságok/team-ek (foglalkozásodhoz illeszkedően válaszd a Neked megfelelőt) próbálják meggyőzni az embereket - egy bábon keresztül - hogy az ő semmitmondó kormányprogramjuk a legjobb. Ezek az emberek már nagyon várják a választásokat és valószínű az elsők között lesznek ott az urnáknál, hogy az imádott vezetőjelöltet beleültessék abba a bizonyos székbe.

2. A meggyőződéses választópolgárok

Ők azok, akik a párt ideológiáját jónak találják, azokat az elveket vallják és próbálják az életüket is úgy alakítani, hogy annak megfelelő legyen. Velük lehet nagyon jókat vitatkozni a politikáról, de meggyőzni sosem lehet őket. Ők azok a szavazók, akik hosszú időn át hűek maradnak a pártjukhoz, nem nagyon csapkodnak ide-oda választásról választásra.

3. Szélsőséges csoport

Eddig eléggé szűk réteget jelentettek ezek az emberek, de amint az Európai Parlamenti Választások is jól tükrözik, egyre jobban előtérbe helyeződnek. Néhány nagy közvéleménykutató cég azt jósolta, hogy a szélső jobb a második legnagyobb párt lesz a következő négy évben. Magyarországon az ő megjelenésük 2006 körül volt számottevő, mikor zavargások, agresszív tüntetések voltak a fővárosban. Ők azok, akik egytől-egyig el fognak menni szavazni, mert nem akarják ezt az állapotot tovább, és pártjukat mindenképpen be akarják juttatni a Parlamentbe.

4. Személyes mérlegelés alapján

Vannak olyan emberek is, akik az alapján döntenek az ilyen alkalmakkor, hogy a kormányprogramok közül melyik lenne számára a legmegfelelőbb, tehát melyik hozhatná neki a legnagyobb életminőség-javulást. Ők általában részletesen átolvassák a pártok programjait és egyáltalán nem hűek egyik párthoz sem. Szavazni nagy arányban elmennek, hát én is elmennék, hiszen annyi olvasás után az xelés nekik az ajándék.

Ezek után mindenki döntse el magának, hogy melyik csoporthoz tartozik, elolvasta-e a programokat, vagy csak szín alapján dönt. Akár át is lehet húzni a szavazólapokat, de az ugye érvénytelen szavazat. Jó szavazást kívánok, aztán majd holnap meglátjuk mi lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jaromavilagot.blog.hu/api/trackback/id/tr711910016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása